top of page
Search
  • ankicastojanovska

ОПАЃАЊЕ НА КОСА КАЈ ДЕЦАТА

Губењето на косата (алопеција) не е проблем со кој се соочуваат само возрасните. Статистиката вели дека се јавува и кај децата. Околу 3% од децата би можеле да го имаат овој проблем, и е стресно за многу родители. Добрата вест е дека со добра дијагноза, повеќето од овие деца можат ефикасно да се лекуваат. За поголемиот број на дечиња на возраст над 2 години, една од следните причини е генерално одговорна за губење на косата.

Tinea Capitis е габична инфекција на скалпот која често се наоѓа кај децата. Бели, кератотични наслаги слични на првут може да се видат низ целиот скалп. Овие промени се најчесто заоблени по форма, чешаат, а косата на овие региони е скршена, изгледа како црни точки на скалпот. Дермоскопијата треба да ја потврди клиничката дијагноза, а третманот обично вклучува антифунгални лекови - таблети или маст. Може да се користи и антифунгален шампон со селен сулфид или кетоконазол. Бидејќи се смета за заразно заболување, треба да бидете внимателни и да не дозволувате детенцето да ги дели капите, перниците, чешелот, шноли и други предмети со други деца.

Алопеција ареата е неинфективно пореметување на косата за кое се смета дека е од автоимуно потекло. Се манифестира со ненадејно појавување на тркалезни (печатени) региони без влакна. Делот каде се јавува и е без коса е мазен. Иако не постои лек за оваа болест, некои третмани можат да ја задржат под контрола. Кај најголем процент од децата косата повторно расте по една година, додека кај некои повторно губат. Кај 5% од децата болеста напредува во состојба наречена алопеција тоталис - губење на косата на целиот скалп. Од овие деца, некои развиваат состојба наречена алопеција универзалис - губење на сите влакна на телото. За помладите деца, третманот се состои од кортикостероидни масти кои се применуваат на области без влакна. За тинејџерите, стероидите може да се инјектираат во скалпот. Додаток на терапијата е Миноксидил. Косата обично почнува да расте по 8-12 недели.

И родителите и детето треба да знаат дека детето кое еднаш развило алопеција ареата има тенденција да реагира на стресни ситуации во текот на неговиот живот со губење на косата на парчиња, па можеби треба да се побара помош од психолог за да може детето да научи навреме да се справи со стресните ситуации..Трихотиломанија е опаѓање на косата кое настанува кога детето упорно ја влече, витка и ја влече косата. Станува збор за опсесивно-компулсивно нарушување бидејќи постапката постојано се повторува. Косата има региони каде што нема влакна или каде што косата е скршена. Областите без влакна обично се гледаат на страната на доминантната рака на детето. Детето чувствува екстремна напнатост пред да ја вади косата, па самиот чин на вадење носи своевидно олеснување.

Секогаш започнува со некоја стресна ситуација во животот на детето. Затоа, не треба да го карате детето што го прави ова, туку со помош на психолог трпеливо лечете ја оваа многу сериозна состојба. Трихотиломанијата е единственото психолошко нарушување кое влијае на косата.

Тракционата алопеција е губење на косата на предната линија на косата што се повлекува поради носење тесна пунџа, пунџа или коњско опавче. Знаци на воспаление често се наоѓаат во тој регион.


Телоген ефлувиум е опаѓање на косата кое настанува поради екстремен стрес како висока температура, хируршка интервенција, тешка траума, но и употреба на некои лекови. Фоликулите на косата престануваат да растат и остануваат во заспана фаза на раст (телогена фаза) долго време. По 6 и 16 недели косата значително опаѓа и доведува до делумно или целосно ќелавост.

Не постои специфичен тест за оваа дијагноза, ниту специфична терапија. Сепак, најчесто косата се враќа по 6 до 12 месеци.

Недостаток на исхрана Недостатокот на одредени хранливи материи во исхраната доведува до постепено опаѓање на косата, како што се витамин H (биотин, витамин Б комплекс), железо и цинк. Во некои случаи, опаѓањето на косата може да биде симптом на вишок витамин А. Добро балансираната исхрана на детето сигурно ќе доведе до развој на здрава коса.

Ендокрини причини за губење на косата

Кај некои деца опаѓањето на косата се јавува со хипотироидизам, состојба кога функцијата на тироидната жлезда и нивото на нејзините хормони се намалени. Дијагнозата се поставува со анализа на нивото на тироидните хормони и ултразвучен преглед.

Губење на косата кај новороденчиња

Многу новороденчиња ја губат косата во првите неколку месеци од животот, а ова опаѓање на косата е целосно физиолошко бидејки бебешката коса се замененува со трајна коса. Не треба да ве паничи моментот кога ќе забележите дека некои делови од главчето се без влакна, тоа се случува кога вашето малечко на возраст од 3-6 месеци поради потпирање на креветче, седиште во автомобил и слично го трие токму тој дел потпирајки се.. Штом детето ќе почне да седи, лази, генерално да се движи, косата се враќа.

Губењето на косата што се јавува кај децата со рак причинител е токму хемотерапијата или терапија со зрачење, а не од самите клетки на ракот. По терапијата и закрепнувањето, косата се враќа. Во меѓувреме поради детската психа и полесно пребродување на тој период препорачливо е да се обезбеди перика се до моментот на израснувањето на нова сопствена коса. Постојат многу причини за губење на косата кај децата и тоа не е ретка состојба. Веднаш штом ќе забележите дека вашето дете губи коса, консултирајте се со педијатар, за да може да ја постави потребната дијагноза и да одреди адекватен/соодветен третман.


69 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page