top of page
Search
  • ankicastojanovska

Што е Себороична кератоза (Seborrheic Keratosis) ?

Што е Себороична кератоза ?


Претставува појава на бенигна (неканцерогена) брадавица(тумор) кои се појавуваат на кожата, почесто се појавува кај лицата во поодминати години. Се случува размножување на клетките во епидермисот, површниот слој на кожата. Експертите велат причината за оваа пролиферација не е добро позната.

Себороичните кератози се јавуваат како кружни овални формации, лезии, помали од 1 см, рамни кои можат да се зголемат и задебелат. Тие изгледаат како восочна, понекогаш груба и кршлива површина со светло беж до изразита темно црна боја. Кога се иритирани (предизвикани од триење) можат да крварат. Најчесто се појавуваат кај лицето, градите и стомакот, но можат да се најдат во која било друга област, вклучувајќи го и скалпот.

Доколку ги имате и вие и Ви пречат, можете лесно да ги отстраните.

Закажете преглед и консултација кај Д-р.Горица Дачевска.

Јавете се на:

02/30 93 222

071/ 23 42 35

gorica.dacevska@gmail.com

Рузвелтова 51-3/14,Скопје

22 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page